Virus på din telefon? Her er nogle tips og tricks til hvad du kan gøre

Udgivet d. 19. oktober 2015

Som nutidens smartphones bliver mere og mere avancerede, så bliver det desværre også lettere for lyssky personer at udvikle software, der kan gå ind og gøre skade på dem.

Vi kender det fra vores computere i dag, med alt fra malware, spyware, trojanere og mail-spam.  Tidligere vira, tilbage i computerens unge dage, handlede hovedsageligt om at irritere eller gøre skade på ejerens computer.  Nutidens vira, derimod, handler i højere grad om lyssky markedsføring og udspionering.  De mange fup-mails, vi alle har set, hvor ens kreditkortoplysninger eller logins til PayPal og NemID forsøges franarret, volder stadig it-eksperterne hos bankerne, kommunerne og DanID hovedpiner.

Det gør naturligvis folk bekymrede, for hvordan garderer man sig?  Specielt nu, hvor vi hører, at det også kan ske på vores mobiltelefoner?

Du bør naturligvis altid have et vågent, kritisk øje på dine mails og de reklamer, der lyder til at være lidt for gode til at være sande, også når du bruger mobilen.  Men hvad angår det tekniske, så er det forholdsvis let at holde sin telefon beskyttet:

  1. Hvis du har iPhone, så hent kun apps fra Apples officielle App Store.  Alle apps, der bliver udgivet på App Store, har været igennem en skarp kvalitetskontrol, hvor Apple checker selve programkoden efter.  Det gælder også hver gang, der udgives en opdatering til en app, du har installeret i forvejen.  Hvis den er godkendt og kan downloades på App Store, så kan du være sikker på, at den er virus-fri.
  2. Android-apps er ikke underlagt den samme interne kvalitetskontrol som iPhone-apps, men ikke desto mindre har Google et meget stærkt bruger-drevet community, der er hurtige til at fange tegn på mistænkelig opførsel i apps.  Når du downloader en app fra Google Play, så spørger telefonen dig også om du vil give tilladelse til de ting, som app’en kræver.  Hvis noget ser mistænkeligt ud — f.eks. en lommeregner, der vil have adgang til din telefonbog — så brug din sunde fornuft.  Og læs altid brugerkommentarerne inden du downloader en app.
  3. Installér en virus-scanner.  Der findes mange gratis versioner af de allerede populære virus-scannere til Windows og Mac på mobilen.  Typisk er det smartest at have den samme virus-scanner på din computer og din telefon.  Så hvis du f.eks. har AVG på din computer, så installer også AVG på din mobil — så kan de to virus-scannere nemlig snakke sammen og holde dig endnu mere beskyttet.  Her kan du se en liste over virus-scannere til Android.  Hvis du bruger iPhone, så åbn din App Store og søg bare på “virus scanner”.
  4. Hav en “lock skærm” på din telefon med kode, så lyssky personer ikke kan stjæle din telefon mens du ikke kigger og installere uønsket software på den.

Men det vigtigste er: Ligesom du skal passe på uønskede mails, bør du også passe på uønskede apps.  Hvis du er i tvivl, så hent kun fra de officielle app stores.  Hav altid din sunde fornuft med dig, også på mobilen.

0 0 stemmer
Bedømmelse
Følg
Besked om
guest
1 Kommentar
ældste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
Hanne Heering
Hanne Heering
1 måned siden

Hej Troels
Hvor nemt er det for lyssky personer at installere uønsket software på en mobil?
Kunne en diktaturstat f.eks. vælge at installere spyware hos kritiske journalister?
https://twitter.com/PhilipKhokhar/status/1521271936222826497?s=20&t=Lkjj2IWnV_YlrPuWwNIQGA

Helle er klar til at hjælpe

Kontakt (CTA)

Send en uforpligtende besked og lad os sammen finde ud af hvad vi kan hjælpe dig med.

Jeg sidder også klar ved telefonen på 43 71 25 25.

Helle Hviid
Kundechef hos I&D

Vi sender også et nyhedsbrev

Få vores blogindlæg sendt direkte til din indbakke. Så går du ikke glip af gode råd og seneste nyt om hvad vi går og laver. Du vil modtage en samlet mail per måned og vi lover at vi ikke sender dig spam. 🤞