Sådan får du billeder på din hjemmeside til at makke ret

Udgivet d. 24. maj 2016

Hvis du har din egen hjemmeside, så kender du sikkert scenariet: Du har taget en række flotte billeder og dem vil du gerne lægge op på hjemmesiden.

Men når de kommer op, så er de alt for store, tager for lang tid at downloade, eller systemet nægter bare at uploade dem overhovedet. Det er der råd for.

Næsten alle i dag har et kamera på sig i form af deres smartphones, og billederne, de tager, er efterhånden ved at nå op i den størrelsesorden, som man kunne forvente fra et professionelt kamera.

Bemærk, at vi taler ikke i kvaliteten, men i pixel-størrelser.

Et billede taget direkte fra en iPhone 5 kan fylde så meget som 2,5 megabyte, hvilket er meget at bede besøgende om at downloade – specielt hvis de besøger fra en mobil.

Desuden er dimensionerne på et iPhone 5-billede 3264 x 2448 pixels. I betragtning af, at en fuld-HD opløsning er 1920 x 1080, så er det let at regne ud, at billederne uundgåeligt vil være alt for store til web.

Reducér billedstørrelser på din Windows PC

De fleste lægger deres billeder fra telefonen over på computeren inden de uploader dem til hjemmesiden. Så derfor kan man lige så godt justere billederne inden man lægger dem op.

Det gøres lettest ved at højreklikke på det billede, du gerne vil justere størrelsen på:

Resize i Paint: Step 1

Vælg “Rediger”. Det åbner programmet Paint, som er en del af alle versioner af Windows.

Resize i Paint: Step 2

Her ses versionen af Paint, der hører med Windows 10. I toppen af skærmbilledet findes knappen “Tilpas størrelsen”. Klik på den for at få følgende vindue frem:

Resize i Paint: Step 3

Herfra kan du indtaste hvilke mål, billedet skal justeres til. Når du åbner vinduet, står angivelserne til “procent” – men hvis du vil angive præcis størrelse, skal du vælge “pixel”.

Indtast derefter målet i bredden eller højden. Hvis du har krydset af i “Bevar højde-bredde-forhold”, behøver du kun indtaste ét mål (bredde eller højde), så finder programmet selv ud af den anden værdi og holder billedet proportionelt.

Resize i Paint: Step 4

Efter du har justeret billedets størrelse, bør du gemme billedet som en ny fil – så du altid kan gå tilbage til originalen.

Om du gemmer i PNG- eller JPG-format er for det meste underordnet. JPG-billeder kan blive lidt slørede, specielt hvis der er meget rødt i billedet. PNG-billeder rører ikke ved billedkvaliteten, men kan til gengæld fylde en lille smule mere.

0 0 stemmer
Bedømmelse
Følg
Besked om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer

Helle er klar til at hjælpe

Kontakt (CTA)

Send en uforpligtende besked og lad os sammen finde ud af hvad vi kan hjælpe dig med.

Jeg sidder også klar ved telefonen på 43 71 25 25.

Helle Hviid
Kundechef hos I&D

Vi sender også et nyhedsbrev

Få vores blogindlæg sendt direkte til din indbakke. Så går du ikke glip af gode råd og seneste nyt om hvad vi går og laver. Du vil modtage en samlet mail per måned og vi lover at vi ikke sender dig spam. 🤞