Langsom hjemmeside?
Udgivet d. 1. december 2021
Når du har en hjemmeside eller webshop, er det meget vigtigt, at du er opmærksom på hjemmesidens hastighed. Hvis din hjemmeside er ekstra langsom, kan det have en række konsekvenser for din virksomhed.
Du mister simpelthen kunder, som går videre til konkurrenten.
I denne artikel kommer vi ind på de forskellige områder, som kan påvirke hastigheden af din hjemmeside, samt hvilke muligheder du har for at finde og evt. løse nogle af problemerne selv.
Hvis du har brug for hjælp til at fixe din hjemmeside, så den bliver hurtig igen, er du også mere end velkommen til at tage fat i os. Så laver vi en gennemgang af din hjemmeside og et tilbud på at rette op på det hele for dig. Det kan nemlig være svært eller helt umuligt at hastighedsoptimere sin hjemmeside, hvis man ikke har forstand på det eller ikke har tiden til det.
Kontakt os og hør nærmere
Test din hjemmeside
Inden du læser videre, ville det være en god idé, at tjekke hastigheden på din hjemmeside først.
Der findes en række værktøjer til dette og her er de mest populære (åbnes i en ny fane):
Bemærk at der er mange tal på ovenstående rapporter, som omhandler andre områder på din hjemmeside. Dette kan være tilgængelighed, SEO og en masse andet, som også skal være på plads på en god hjemmeside. Det er indlæsningstiderne “Fully Loaded Time” og “Time to Interactive” vi kigger efter.

Hvis du selv har lavet en test via en af de mange andre online værktøjer, vil du oftest blive mødt med en “Performance” score. Dette er en samlet score for kvaliteten af din hjemmeside ud fra typisk 40-60 forskellige faktorer. Er din hjemmeside langsom vil denne score falde drastisk.
Hvad sker der hvis hjemmesiden er langsom?
Du mister simpelthen kunder og besøgende på din hjemmeside og det kan have en konsekvens for din virksomhed. En langsom hjemmeside er ganske enkelt ikke brugervenlig og går der mere end 5 sekunder, er der 38% chance for at personen smutter igen.
Google kigger også på om din hjemmeside er langsom. Siden 2010 har Google brugt hjemmesiders hastighed i deres placeringsalgoritme og siden 2018 straffer Google også din placering på søgeresultaterne, hvis din hjemmeside er for langsom på mobilen.
Altså er det sværere for folk at finde frem til din hjemmeside, hvis den er langsom.

Hvorfor bliver en hjemmeside langsom?
For at finde en løsning på problemet, er man nødt til at sætte sig ind i, hvad der kan få en hjemmeside til at blive langsom. Der er en lang række af faktorer, som kan være skyld i problemet, men herunder finder du nogle af de typiske problemer, som er noget af det første man kan finde en løsning på.
Langsomt webhotel
Der er stor forskel på, hvor hurtig en hjemmeside indlæses, alt efter hvilket webhotel der benyttes. Har du enten et forkert eller langsomt webhotel, bør du derfor skifte til en hurtigere løsning. Der findes i dag mange billige webhoteller, men problemet ved disse webhoteller kan ofte være at de placerer for mange hjemmesider på samme server/maskine (det er nemlig smart, nemt og billigt). Hos de billigste webhoteller ligger der typisk flere hundrede hjemmesider på den samme server.
Er de andre hjemmesider på serveren meget ressourcekrævende vil det påvirke din hjemmesides performance også – altså gøre den langsommere. Det er derfor nødvendigt at flytte din hjemmeside over til et andet webhotel eller tage kontakt til dit nuværende webhotel og høre mere om mulighederne for en bedre server.
Alt for store billeder og videoer
Mediefiler, såsom billeder og videoer, har en tendens til at være ret store. Især hvis de bliver lagt ind på hjemmesiden i original størrelse fra fotografen. Ved at optimere dine billeder gennem komprimering, kan det hjælpe med at reducere deres størrelse og dermed forbedre dine indlæsningstider enormt. For store billeder er en af de største syndere på din hjemmeside.
Dit billede- og videomateriale skal derfor “klargøres til web”, hvilket betyder at du skal installere og anvende nogle redigeringsværktøjer på din maskine og derved komprimere og reducere størrelserne på dit indhold inden du uploader og indsætter det på din hjemmeside.
Tip: TinyPNG er et gratis onlineværktøj, der komprimerer dine billeder, så de fylder mindre og/eller reduceres i størrelsen.
Eksterne ressourcer
Der er mange elementer på din hjemmeside, som kan være hentet og indlæst udefra. Dette kan f.eks. være Google Fonts, Google Analytics, indlejrede YouTube-videoer og Facebook Pixel til sporing og analyse af dine besøgende.
Jo flere eksterne ressourcer du har på hjemmesiden, jo længere tid tager det for brugeren, at se hjemmesidens indhold, men også at kunne interagere med indholdet. Med analyseværktøjerne foroven eller med vores hjælp kan du finde ud af om der er for mange eksterne elementer, som får din hjemmeside til at indlæse langsomt.
Forældede integrationer
Hvis hjemmesiden f.eks. er en webshop, har den med stor sandsynlighed en integration til en betalingsløsning eller en integration med ekstern lager- og kundestyring. Disse integrationer kan i få tilfælde være dårligt udviklet således at de ikke kører i baggrunden, men hver gang hjemmesiden indlæses. Dette skaber unødig ventetid for de besøgende, da integrationen lige skal arbejde færdig først før siden vises.
Vi oplevede f.eks. at vores kunder med en webshop lige pludseligt ikke kunne bruge deres hjemmeside og derfor måtte vente 10+ sekunder før siderne blev indlæst. Deres betalingsløsning YouPay ApS gik konkurs og integrationen var derfor lukket, hvilket betød at de måtte finde en nye udbyder.
Det er derfor vigtigt at dine integrationer på hjemmesiden er vedligeholdt og at de kører i baggrunden på serveren, mens kunden ikke er inde på hjemmesiden.
Ingen eller dårlig cache
Hver gang du får et besøg på din hjemmeside, og der anmodes om en visning af en specifik side, sendes der data med filer og design fra hjemmesidens webhotel til den besøgendes computer. Denne data udarbejdes typisk af hjemmesidens systemer på webhotellet hver gang, men i 99% af tilfældene er det nøjagtig den samme side og indhold, der præsenteres for dine besøgende.
Det er derfor muligt at anvende cache (digital lagersystem, som gemmer baggrundsdata automatisk) på serveren, så sidens indhold og design ikke skal udarbejdes unikt for hver sidevisning.
Din browser har også en cache, som den vedligeholder automatisk, så en hjemmeside indlæser hurtigere mellem de forskellige sidevisninger på hjemmesiden, men da hjemmesidens data ligger på webhotellet, skal denne data bearbejdes først og her kan man opsætte cache, så webhotellet f.eks. kun behøver at gøre dette ved hvert hundrede besøg. De andre 99 besøg vil den samme side blive sendt til de besøgende og hjemmesiden vil derfor blive meget hurtigere indlæst.

Andre tekniske detaljer
Udover de ovenstående punkter er der en del andre ting, som også kan være skyld i en langsom hjemmeside. Dette område er forbeholdt udvikleren bag din hjemmeside og er muligvis ikke noget du selv kan udføre.
- Reducer og komprimer mængden af HTML, CSS og JavaScript
- Opdater din servers software: PHP, ASP.NET, Python, Database osv.
- Udnyet en CDN: CloudFlare er nemt og gratis
- Aktiver Gzip eller lignende komprimering af filer.
- Fjern blokerende CSS og JavaScript eller udsæt (“defer”) indlæsningen.
- Udnyt cachelagring i browseren via Apache eller lign.
- Reducer antallet af HTTP requests og redirects.
- Reducer serverens svartid.
- Gør brug af eksterne platforme til videoer.
- “Lazy load” billeder på hjemmesiden hvis muligt.
- Reducer antallet af eksterne ressourcer og installer direkte på hjemmesiden.

Bruger du WordPress?
Hvis din hjemmeside er udviklet med WordPress, er der en lang række af områder, som kan være med til at påvirke hastigheden på din hjemmeside. Som du nok ved, så er WordPress opbygget med temaer og plugins og i størstedelen af langsomme hjemmeside er disse teamer og plugins årsagen til at der er noget galt med hastigheden.
Tip: Det er super vigtigt at du opdaterer din WordPress-hjemmeside. Og inden du laver ændringer, er det også meget vigtigt, at du har en backup af din hjemmeside. Hvis du har brug for hjælp til dette, er du mere end velkommen til at tage fat i os og så kan vi sammen finde ud af hvad der skal til for at optimere din hjemmeside.
Installerede plugins
Jo flere plugins, som du har aktiveret på din hjemmeside, jo langsommere vil hjemmesiden muligvis blive. Det er ikke altid at antallet af installerede plugins er altafgørende, men det er nu i de fleste tilfælde en meget god regel at have færre end 15 plugins. Det er kvaliteten af programmering og vedligeholdelse af de udvalgte plugins, der i sidste ende afgør om de negativt påvirker din hjemmesidens indlæsningstid.
Oplever du at din hjemmeside f.eks. tager 2-4 sekunder ekstra om at indlæse en side skyldes det typisk et enkelt plugin. Her er den eneste vej frem til at finde problemet udelukkelsesmetoden. Deaktiver, men afinstallér ikke, dine plugins et ad gangen og se om det hjælper på hastigheden. Finder du et plugin der gør din side langsom skyldes det typisk dårlig programmering.
Du kan derfor tage fat i udvikleren bag dette plugin og høre om de har en løsning på problemet, men ofte vil du være nødt til at finde et tilsvarende plugin, som ikke gør din hjemmeside langsom.
Installeret tema
På samme vis, som med ovenstående plugins, kan dit tema også være skyld i en langsom hjemmeside. Det kan være udviklet med alt for mange indstillinger og ubrugte funktioner, eller designets programmering kan være forældet med gamle teknologier.
Der er et kæmpestort online marked med temaer, og virksomhederne bag disse temaer er derfor nødt til at konkurrere med hinanden. Dette betyder at der indkodes ekstra mange funktioner og features ind i temaerne, så man får noget for pengene, men det betyder så også et tema, som er alt for tungt at arbejde med. Især hvis du kun skal bruge 10% af temaets muligheder.
Det er derfor vigtigt at man anvender et tema, som er optimeret og designet lige til dine behov.
Optimering af billeder til web
Heldigvis er din hjemmeside udarbejdet med WordPress, hvilket betyder, at du med et plugin ikke selv behøver at optimere dine billeder til web. Som nævnt tidligere i denne artikel er det vigtigt at dine billeder er reduceret og komprimeret i størrelse, og ved at installere et plugin, kan WordPress gøre dette for dig automatisk, når du uploader et billede til mediearkivet.
Opsætning af cache
Som tidligere nævnt, så er det vigtigt at man anvender cache på sin hjemmeside. Til WordPress kan du installere et af de mange plugins, som automatisk går ind og opsætter cache for dig til din data og filer. Din hjemmeside kommer til at blive indlæst langt hurtigere, hvis du ikke tidligere har haft et plugin til opsætning af cache. Jeg kan anbefale et af følgende plugins (vælg kun ét): WP Super Cache eller W3 Total Cache
Fik du styr på det?
Ejer du en hjemmeside og har du selv prøvet at fixe hastigheden ud fra ovenstående punkter, men uden nogen positiv effekt? Så står vi klar til at gå hjemmesiden igennem med dig. Vi vurderer derefter om vi skal ind og fixe din hjemmeside og hvis det er tilfældet, så udarbejder vi et tilbud til dig.
Hvis du har nogle spørgsmål eller feedback, er du også velkommen til at skrive en kommentar herunder.
Super god artikel – masser af solide facts!!